Foto: Adam Schatzl

Brand i flerfamiljshus i Västerås utreds inte längre som mordbrand

Publicerad

Branden i flerfamiljshuset på Råby i Västerås anlades troligtvis inte med avsikt. Istället tyder de första resultaten på att ett oaktsamt handlande ligger bakom.

Det berättar åklagare Fredrik Sandberg. Han har, som P4 Västmanland tidigare rapporterat, nu också lämnat över förundersökningen till polisen.

– Från börjar utreddes det här som mordbrand, men de preliminära uppgifterna tyder på att det inte är det utan att det rör sig om oaktsamt handlande på något sätt, säger han till SVT Västmanland.

Polisen ska nu utreda om det handlar om oaktsamhet eller allmänfarlig vårdslöshet, brott med en betydligt lägre straffskala än mordbrand men som ändå kan ge böter eller fängelse i upp till ett halvår.

Dessutom följer ett skadeståndsansvar förklarar Sandberg.

Mer om var och hur det misstänks ha börjat brinna vill åklagaren inte kommentera. Han hänvisar till att det fortfarande är en pågående förundersökning som nu sköts av polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Råby

Mer i ämnet