Brandingenjören avråder från all eldning i påsk

Publicerad

Med den efterlängtade vårsolen kommer en ökad risk för gräsbränder. Inför påskhelgen går nu SMHI ut med en klass 4-varning även för skogsbränder. En extremt tidigt varning och något som är mycket ovanligt för årstiden.

– Enligt SMHI:s rapport kommer vi tull helgen upp till en hög brandrisk i skogen. Det har torkat upp extremt snabbt och man måste tänka sig för även om man ska elda eller grilla i skogen, säger Fredrik Eriksson, brandigenjör på Mälardalens brand och räddningnstjänst (MBR).

Inte alltid lämpligt att elda

Att elda sitt trädgårdsavfall har länge varit ett populärt sätt att bli av med löv och kvistar. Men det är oftast reglerat och styrt till några veckor om året för de som bor i tätorter, och Fredrik Eriksson är inte helt nöjd med tidpunkten att elda.

– Dessa veckor sammanfaller ju tyvärr med den värsta gräsbrandsässongen. Jag förstår att att man vill elda för att det är Valborg, men det är inte alltid lämpligt att elda bara för att man får elda. Man måste gör en bedömning om man klarar av släcka det vid till exempel en vindkantring, säger Fredrik Eriksson.

Han avråder helt från eldning under påskhelgen.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.