Daniel Brandt är facklig representant på deltidsstationen i Hallstahammar Foto: SVT

Brandmansfacket: Rörligheten i deltidskåren en utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Deltidsbrandkårerna börjar nu återhämta sig efter den stora löne- och avtalskonflikten 2017, då många av landets deltidsbrandmän valde att sluta. Men det tar tid, enligt facket.

– Arbetstillfällen och större rörlighet i kåren är utmaningar, säger Daniel Brandt, BRF-representant i Hallstahammar.

Behovet av nya deltidsbrandmän är konstant. Och på många håll i landet har stationer, främst på mindre orter, stora svårigheter att bemanna sin kår. Kolbäck och Kungsör är sådana exempel.

– Den stora utmaningen är arbetstillfällena, säger Daniel Brandt, Brandmännens riksförbunds representant på deltidsstationen i Hallstahammar.

– De är inte så många på mindre orter. De större industrierna har ju också rationaliserats så idag är det två personer som sköter tio personers jobb och kan inte åka ifrån. Mindre företag har också svårare att släppa iväg personal.

Brandt tycker att arbetsgivaren blivit bättre på att synliggöra deltidskåren och att på olika sätt visa uppskattning. Men den ”plikt-känsla” som förr präglat kåren har förändrats. Många som jobbat länge blev besvikna i samband med konflikten 2017, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.