Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Edis Altun berätta hur han gör för att pricka skogsbränderna med vattenbomber från luften. Foto: Susanna Ahnlund

Piloten Edis är redo för ett ”brandår” – ska vara uppe i luften på några minuter

Uppdaterad
Publicerad

Efter de stora skogsbränderna i Mellansverige har regeringen fattat beslutet att flera brandhelikoptrar ska finnas tillgängliga under sommaren och i Västerås står Edis Altun och hans kollegor redo.

Brandrisken är extremt stor i flera delar av landet och Sverige har lärt sig att det inte räcker att bekämpa en växande skogsbrand från marken. Brandhelikoptrarna kan exempelvis mota tillbaka lågorna från ena fronten medan brandmännen på marken angriper den från andra hållet. De kan också komma åt en brand som sprider sig i en svår terräng dit tankbilarna inte kommer fram.

Vädret analyseras in i minsta detalj

Tillsammans med meteorologer följer MSB vädret under sommaren och gör dagligen bedömningar om hur stor brandrisken är. Därefter bestämmer de hur många brandhelikoptrar som ska stå beredda.

– I dag har vi två maskiner här i Västerås, två i Jönköping, två i Östersund och två i Luleå, berättar Edis Altun, helikopterpilot på Heliair.

I klippet ovan berättar han om hur arbetet mot lågorna går till från luften. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer