En av anmärkningarna i brandskyddsbesiktningen var rullkärl som varken är inlåsta eller fastlåsta. Hör Norbergs skolchef, Ingrid Nord, om varför det ännu inte är åtgärdat, trots att kommunen uppmärksammades på det redan 2019. Foto: Audrey Erath/SVT

Anmärkningar på brandskyddet på skolor i Norberg – inga åtgärder på två år

Publicerad

Vid en besiktning av Källskolan och Centralskolan i april i år fick Norbergs kommun anmärkningar av sitt försäkringsbolag på det förebyggande brandskyddet vid skolorna.

Det handlar om anmärkningar som uppmärksammades i en inspektion redan för två år sedan, men som ännu inte åtgärdats.

På Centralskolan handlade anmärkningarna om en papperskorg som satt alldeles för nära fasaden och sopkärl som stod för nära skolbyggnaden. Källskolan, som ligger nästgårds, fick anmärkning på att ett antal rullkärl varken var inlåsta (i till exempel soprum) eller fastlåsta med kedja efter skoltid.

Riskerar höjda försäkringspremier

Om inte Norbergs kommun åtgärdar eller fattar beslut om åtgärder på anmärkningarna under hösten 2021 riskerar de en höjning av sin försäkringspremie. Försäkringsbolaget skriver också i besiktningsprotokollet att om man avviker från deras säkerhetsföreskrifter så kommer ersättningen begränsas kraftigt om brand uppstår som kan kopplas till avvikelserna. 

I klippet svarar skolchefen Ingrid Nord på varför åtgärder dröjt och hur de ska lösa situationen.

En anmärkning på Centralskolan var att den här papperskorgen satt för nära husfasaden. Trots att kommunen fått besiktningsprotokollet är det först när SVT Västmanland påtalar att den sitter där som den nu ska plockas ner. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.