Genom att slå samman räddningstjänsterna i ett större förbund hoppas man bland annat kunna bättra arbetsmiljö och minska sårbarhet, berättar tillförordnade räddningschefen. Foto: Arkivbild/TT

Brandstationer riskerar storvite för dålig arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera incidenter de senaste åren, där brister i arbetsmiljö och rutiner bland annat äventyrat brandmännens säkerhet, riskerar nu räddningstjänsten i Köping, Arboga och Kungsör att få betala stora vitesbelopp. Totalt handlar det om 650 000 kronor – som kan bli ännu mer.

Det handlar om incidenter under 2017, 2018 och 2019 och totalt sex ärenden hos Arbetsmiljöverket.

I fyra av dem har Västra Mälardalens räddningstjänst fått föreläggande med vite. Till exempel för att rökdykare inte haft fungerande kommunikationsutrustning, att hörselskydd inte gått att använda samtidigt med hjälm och för underbemanning.

Även i de sista två ärendena kan det bli fråga om vite om inte tillräckliga åtgärder vidtagits de närmaste veckorna. 

– Vi ska göra allt vi kan för att klara av det här. Vi tar in resurser och konsulter från företagshälsovård och liknande för att kunna driva på processen så fort det bara går. Det här är saker som ska fungera, säger Tobias Erdsjö, tillförordnad räddningschef.

Under 2020 har ledningen för brandstationerna i KAK tagits över på avtal av Mälardalens brand och räddningsförbund. Detta då man förbereder en anslutning till MBR i januari 2021. – Det skulle gynna även det systematiska arbetsmiljöarbetet som det brustit i här, berättar Tobias Erdsjö i klippet. Foto: SVT

Det gick fel enligt Arbetsmiljöverket

På stationen i Arboga, som riskerar vite på totalt 350 000 kronor, handlar det bland annat om att rökdykares kommunikationsutrustning inte fungerat och att personalen inte har tillräcklig kunskap om riskfyllda moment och insatser.

I Köping, som riskerar 200 000 kronor i vite, har till exempel pumpskötaren som ska kommunicera med övriga brandmän inte kunnat använda hörselskydd eftersom de inte gått att använda samtidigt som hjälmen med radiokommunikation.

Kungsör riskerar i nuläget få betala 100 000 kronor bland annat för att inte ha bemannat tillräckligt, ha utsatt styrkan för stark psykisk stress och för att ha utfört rökdykarinsatser med för få brandmän och utan tillräcklig hjälp utifrån.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.