Bredbandsnätet kommer att uppfylla de högre kraven på prestanda. Foto: Anders Wiklund/TT

Bredbandsnätet byggs ut: ”Fler ska kunna arbeta och läsa läxor hemifrån”

Publicerad

Bredbandsnätet i Västmanland förlängs och kommer att sträcka sig till södra Arboga och bygden utanför Salbohed. Totalt kommer 700 hushåll med fastboende nås av fiberkablarna som förhoppningsvis kommer att läggas i marken under nästa år.

Bredbandsprojektet är en del av länsstyrelsens satsning för att utveckla landsbygden. Satsningen har pågått i snart fem år och de flesta kommuner i Västmanland har tagit del av fiberpengarna som kommer från EU.

– Det här är en viktig satsning för landsbygden. Det handlar om alltifrån att elever ska kunna göra läxor hemifrån till att föräldrar ska kunna jobba hemma, säger Indi Persson på Länsstyrelsen.

De ska leda projektet

Telias dotterbolag Skanova AB ska leda projektet och har fått 24 miljoner kronor för att genomföra bygget, det är 60 procent av den totala kostnaden för byggnationen.

– Det är dyrt att bygga ute på landsbyggden så det krävs stöd för att kunna genomföra de här projekten, säger Hans Clasén, Skanova AB.

Byggnationen är upphandlad och klar, nästa steg blir att söka tillstånd hos markägare, trafikverket och andra berörda parter. Clasén beräknar att de första spadtagen kommer att tas till hösten och att fibernätet kommer att ligga klart under 2020. 

Mer om satsningen

Visa

Länsstyrelsen ger Skanova AB, ett av Telias dotterbolag, 24 miljoner kronor i stöd för bredband på landsbygden i södra Arboga samt bygden utanför Salbohed i Sala. 14 miljoner kronor satsas i Arboga och drygt 10 miljoner i Sala.


Stödet är 60 procent av den totala kostnaden för byggnationen. Resten av kostnaden ska täckas av den privata insatsen som hushållen betalar själva. Det kommer att landa på runt 20 000 kronor.

Totalt sett kommer cirka 700 hushåll med fastboende i de två kommunerna att ha tillgång till snabbt bredband. Av de 700 hushållen har 500 redan anmält sitt intresse att ansluta sig till nätet. De som inte har tackat ja till att ansluta sig nu har möjlighet att ansluta sig senare. Men det kan vara till en högre privat kostnad och därför är det bra om så många som möjligt ansluter sig från början. Även fritidshus kommer att anslutas. Antal fritidshus i områdena för nätbyggnation är cirka 340 varav 77 vill ansluta sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer