När han såg bristerna på lokala sjukhus i Mali bestämde sig brigadgeneral Stefan Andersson för att försöka få svenska sjukhus att donera sjukvårdsutrustning. Foto: SVT

Brigadgeneralen: ”Läkaren började gråta”

Publicerad

Fyra donerade pallar med sjukhusutrustning fick en läkare på regionsjukhuset i Timbuktu att fälla glädjetårar. På fredagen besökte Stefan Andersson, tidigare chef för delar av FN:s internationella styrka i Mali, sjukhusledningen i Västerås för att berätta om donationens betydelse.

Brigadgeneral Stefan Andersson var chef för en del av FN:s internationella styrka i Mali, sektor West, mellan januari 2018 till maj 2019. Under sin tid i landet besökte han flera lokala sjukhus och vårdcentraler och såg de stora bristerna med egna ögon – uppgivna läkare som saknade utrustning, patienter som sov direkt på golvet. Han bestämde sig för att kontakta sjukhus hemma i Sverige för att få till en donation av sjukvårdsutrustning.

– Jag fick ett tips av en god vän på vem jag skulle ringa här på region Västmanland. Några dagar senare ringde den personen upp och sa att ”vi har fyra pallar som vi är beredda att skicka, när kan du hämta dem?”, säger Stefan Andersson.

I klippet hör du reaktionerna nere i Mali på donationen från Västmanlands sjukhus.

Bikima Ag Ibnou från Mali var med vid besöket i regionhuset i Västerås för att bland annat berätta om situationen i landet. Foto: SVT

Situationen i Mali

Efter många år av diktatur återinfördes 1992 ett flerpartisystem i Mali och landet var sedan fram till en ny militärkupp 2012 en relativt stabil demokrati. Trots ekonomiska reformer är Mali fortfarande ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

2012 slog FN:s säkerhetsråd fast att situationen i landet utgjorde ett hot mot internationell fred och säkerhet och därför upprättades en FN-ledd stabiliseringsinsats i Mali. I Sverige fattade regeringen och riksdagen 2014 beslut om att Sverige skulle delta i insatsen, ett deltagande som sedan har förlängts varje år.

Källa: Utrikespolitiska institutet och Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.