Foto: SVT

Brist på kriminaltekniker

Uppdaterad
Publicerad

Underbemanning på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL i Linköping, orsakar stora förseningar när polisen utreder allvarliga våldsbrott.

Strax innan jul utredde Västeråspolisen misstankar om utpressning mot en restaurangägare. Det handlade om grov organiserad brottslighet.

Vid en husrannsakan togs en pistol i beslag och den skickades till SKL för provskjutning. Undersökningen drog ut på tiden och det blev brottom.

Kritik mot SKL

– Vi skulle få svar inom sex veckor men det var väldigt nära rättegång och vi hade inte tid att vänta på det, säger Per Zetterlund, förundersökningsledare hos polisen i Västerås.

Det slutade med en förhandling med SKL där polisen blev tvungen att övertyga myndigheten om att pistolen skulle vara ett så kallat förtursärende och få gå före i kön.

– Vi lyckades i det här fallet. Problemet är bara att vår energi går åt till att förhandla med SKL istället för att utreda brott och göra saker som vi tycker är viktigare, säger Per Zetterlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SKL

Mer i ämnet