Maria Valeur, AT-läkare och medlem i SYLF, anser att regionernas brist på AT-platser gör vården patientosäker. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Brist på AT-platser för nya läkare: ”Inte patientsäkert”

Uppdaterad
Publicerad

Nyexaminerade underläkare jobbar som vikarier i väntan på en AT-tjänst och tvingas ta ett stort medicinskt ansvar trots att de saknar legitimation och ofta tillräcklig handledning. Detta kan leda till allvarliga konsekvenser för både patienter och läkarna menar Sveriges yngre läkares förening, SYLF.

Maria Valeur fick sin AT-läkartjänst efter 13 månader på Västmanlands sjukhus och har ofta känt att starten på yrkeslivet är onödigt tuff.

– Det strider mot IVO:s beslut att man inte ska låta olegitimerade läkare arbeta utan en legitimerad läkare på plats. Det strider mot hälso- och sjukvårdslagen och bedöms inte vara patientsäkert, säger Maria Valeur, AT-läkare och medlem i SYLF. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.