Foto: SVT

Bullbak och nationalekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Det är författaren, ledarskribenten och samhällsdebattören Katrine Kielos bok om marknadsekonomi, Det Enda Könet, som ligger till grund för manuset. Tesen är att profithunger är mannens sätt att hantera samhället och att män på så vis blir det enda könet. Det andra könet, kvinnan, drivs i grund och botten av osjälviskhet.

Nationalekonomins fader Adam Smith skrev att slaktaren, bagaren och bryggaren tillverkar sina produkter, inte för att de är snälla, utan för att de tjänar på det. Det är egenintresset som ställer middagen på bordet åt oss, menade han.

Men han glömde att påpeka att det var hans mamma som ställde fram maten åt honom varje kväll. Homo Economicus är inte bara en man, han är det enda könet.

Men vem är han, vad vill han, och varför är vi så förförda av honom? Det är några av frågorna som föreställningen söker svar på.

Pjäsen baseras på Katrine Kielos bok om marknadsekonomins uppgång och fall. Med förbundna ögon och tiara brottas den rationella mannen ner och alla bullbakande mödrar bjuds upp till dans. Under förställningen serveras varma kanelbullar och iskalla fakta.

Skådespelare är i samtliga roller Dag Andersson, tillika bullbakare. Regi Tove Sahlin. Kvällsföreställningen på Västmanlands Teater är två timmar lång och soppteatervarianten är en timme. Nybakade bullar serveras vid båda tillfällena.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.