Mälarenergi invigde bygget av den nya pannan med en eldshow. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Bygget av ny värmepanna invigdes med eldshow

Uppdaterad
Publicerad

Mälarenergi invigde idag byggandet av deras nya kraftvärmeanläggning som ska bestå av en stor panna som drivs helt av återvunnet trä. Den nya anläggningen ska ersätta två av de befintliga anläggningarna som idag drivs av olja och kol.

Den nya anläggningen kommer kallas Block 7 och kommer drivas helt av återvunnet trä. Tanken är att den ska fasa ut de äldre delarna av kraftvärmeverket som idag drivs av olja och kol. Mälarenergi har som mål att till 2020 vara helt fria från fossila bränslen.

– Vi har sagt att vi måste ta bort kol och olja ur vår produktion och ställa om till förnyelsebara bränslen. Sen har vi ju ett behov av att förnya vår anläggning, vi har ju pannor som är 50 år gamla. Istället för att ersätta de med nya kolpannor så ersätter vi de istället med pannor som använder återvunnet trä, säger Niklas Gunnar, värme- och kraftchef på Mälarenergi.

Politikerna och leverantörer med i Eldshow

När ett nytt bygge ska invigas är det vanligt att man symboliskt tar ett första spadtag men Mälarenergi hade vid dagens presskonferens andra planer. Företaget valde istället att bjuda på en eldshow. En med professionella och en där både leverantörer och politiker fick vara med.

Historia med kol

Mälarenergi har länge haft verk som drivits av kol men har allt eftersom börjat röra sig bort från det.

– För några år sedan fasade vi ut anläggningen vi kallar Block 4 men idag har vi några kvar som är till de kallaste dagarna på året men även de måste ju fasas ut så småningom, säger Gunnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.