Foto: Caroline Slotte / SVT

Camilla sökte dubbelt medborgarskap under pandemin: ”En säkerhet för att komma hem”

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan fick Camilla Björklund från Oravais i Finland ett jobberbjudande i Sverige, vilket resulterade i en flytt till grannlandet. I många år hade Camilla endast finskt medborgarskap, men på grund av flera anledningar valde hon att göra en anmälan om svenskt medborgarskap hos Länsstyrelsen.

Svaret på anmälan kom efter ungefär 1,5 månad, vilket innebär att Camilla i dag både har svenskt och finskt medborgarskap. Att hon anmälde om medborgarskap hos Länsstyrelsen och inte ansökte hos Migrationsverket, beror på att det är en billigare och snabbare process. 

I och med att Camilla nu har två medborgarskap blir fördelarna många, menar hon. 

– Nu under pandemin blir fördelarna tydliga. Det är en säkerhet för att komma hem till Sverige igen även om Sverige inte haft lika hårda restriktioner med inresa som Finland. 

”Känner mig som hemma här”

Vidare berättar Camilla att hon hälsat på sin syster på Åland under pandemin och att hon aldrig tidigare behövt visa pass förrän nu. 

– Därför känns det också som en större trygghet att ha dubbelt medborgarskap. 

Innan flytten till Sverige kände Camilla även en oro över att inte hitta nya bekantskaper, men det löste sig snabbt när hon väl flyttade till Västerås. 

– Jag var lite orolig att inte hitta nya vänner i och med att jag flyttade som vuxen. Dock gick det snabbt att hitta vänner i och med mitt intresse för fallskärmshoppning. Jag har fått oerhört många vänner i fallskärmsklubben i Västerås och känner mig som hemma här. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.