Foto: TT

Cannabis som medicin – inget brott

En Västeråsare som uppgett att han odlat och använt cannabis av medicinska skäl i sviterna efter en olycka, frias av Västmanlands tingsrätt på torsdagen.

Tingsrättens bedömning är att mannen provat allt som sjukvården haft att erbjuda, och att han befunnit sig i en nödsituation eftersom inget av det fungerat.

Narkotikaanvändandet och odlingen bedöms därför inte som något brott.

Den 37-årige mannen har berättat att han odlat och självmedicinerat med cannabis i över två års tid mot smärta och andra komplikationer.

Han förstod att det inte är lagligt men upplevde att det hjälpte honom få en fungerande vardag med heltidsarbete och familj.

”Inte i nöd”

Tingsrätten var dock inte enig i sin bedömning. Rättens ordförande menar att mannen borde dömas till villkorlig dom och dagsböter i enlighet med åklagarens yrkande.

Hon skriver i domen att hon inte ifrågasätter det mannen berättat om sin situation och sitt lidande, men att det inte kan anses som nödsituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer