Avstånden hölls men det var kämpigt. – Nu längtar jag efter nästa steg: att få hålla mamma i handen, sa Carina Halldén. Foto: Jenny Berggren/SVT

Carina och mamma tog chansen när Lärkens demensboende i Kungsör öppnade för besök

Uppdaterad
Publicerad

Det var nästan häng på låset när Lärkens demensboende i Kungsör öppnade för besök igen på torsdagen.

– Äntligen, det känns jättebra. Och jag ser att mamma mår bra av det också, sa Carina Halldén om att få träffas en stund inne i mammans lägenhet.

På torsdagen hävdes det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden och det var många dörrar som nu åter kunde öppnas för anhöriga.

På Lärkens demensavdelningar i Kungsör var den första dagens besökstider fullbokade redan sedan innan. Men det var långt ifrån som vanligt.

Det första besökaren möttes av i entrén – även SVT:s reporter – var en iordningställd station för skyddsutrustning.

Handsprit, tossor till fötterna och visir är ett måste för alla som ska vistas i lokalerna förklarande enhetschef Marie Norin-Junttila. 

– Här fastnar man först för att ta på skyddsutsrustning med hjälp av en guide som instruerar och sedan också följer en in till den anhörigas rum. När man sen ska gå härifrån följer guiden med hit och hjälper till att ta av alla saker och sprita av dem.

– Det är mycket saker som ska fungera men det har gått över förväntan idag, säger Marie Norin-Junttila. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.