Studiefrämjandets chef om misstänkta miljonbedrägeriet: ”Jag är ledsen, upprörd och förbannad”

Publicerad

Förbundschefen för Studiefrämjandet planerar att polisanmäla den anställde som misstänks för bedrägerier. Runt sju miljoner kronor ska ha förskingrats enligt förbundets interna utredning.

Under flera år har påhittad verksamhet rapporterats från Studiefrämjandets distrikt i Västmanland. De första falska rapporteringarna ska ha genomförts 2015. Det säger förbundets chef Gustav Öhrn på onsdagen.

Även ogiltiga transaktioner har upptäckts när förbundet gjorde en granskning av verksamheten. 

Ny verksamhet ska byggas upp

Studiefrämjandets verksamhet i Västmanland upplöses men förbundet planerar att uppstå i länet i framtiden.

– Västmanland är en dynamisk region med ett ökande befolkningsunderlag. Vi hoppas att vi ska kunna dra nytta av det när vi vill återuppbygga verksamheten framåt, säger Gutstav Öhrn.

Om folkbildningens finansiering

Visa

Den största delen av det offentliga stödet till folkbildningen kommer från staten. Stödet från staten fördelas av Folkbildningsrådet mellan studieförbunden och folkhögskolorna. I huvudsak fördelas bidragen utifrån hur mycket verksamhet som studieförbunden har genomfört. Varje år rapporterar studieförbunden därför hur omfattande verksamhet de har bedrivit. Året efter fördelar Folkbildningsrådet pengarna i proportion till den inrapporterade verksamheten.
Källa: Folkbildningsrådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer