Se Clara-Maria sminka gymnasieläraren till schlager-diva Foto: SVT

Clara-Maria satte färg på Mellon

Om ett par månader tar årets gymnasietreor studenten. För en del har praktiken varit ett viktigt tillfälle att knyta kontakter och få erfarenhet inför arbetslivet. För Clara-Maria Lindmark blev Melodifestivalen ett sådant.

– Det var jättekul, verkligen! Jag har lärt mig mycket genom att vara där, säger Clara-Maria Lindmark, gymnasieelev.

Schagerfebern har väl precis hunnit gå ner lite efter Melodifestivalfinalen, i väntan på stora Eurovision, när SVT Västmanland får fatt i ännu en västmanlänning som haft ett finger med i spelet när artisterna nått framgång.

Make-up-artist

På Praktiska gymnasiet i Västerås hittar vi 20-åriga Clara-Maria Lindmark som läser till stylist och som under sin praktik varit med och jobbat i sminket under Melodifestivalfinalen.

I första hand lade hon dansarnas make-uper, men sminkade också artister inför presskonferens och skötte även deras touch-ups strax innan de skulle upp på scenen.

– Frans touch-up gjorde jag, och Anton Ewald och massa andra. Och i green room, där sprang man ju omkring och försökte hinna med så många som möjligt.

– Och Bransta city släckers! Deras make gjorde jag och de var jätteroliga!

”Alla har smink”

Och det verkar som att utan smink så skulle Melodifestivalen vara en ganska blek och glåmig tillställning.

– Ja, i stort sett alla har smink. Både barn och vuxna. Det behövs i de där starka lamporna. Tanken är ju att de ska känna sig bekväma och se pigga och friska ut.

Viktig praktik

Det är nu bara ett par månader kvar till årets gymnasietreor tar studenten och ska ut i arbetslivet. Och Clara-Maria tycker att just praktiken är viktig under gymnasieåren.

– Man får se hur det går till ute i vekligheten, kan knyta kontakter och liksom få mer kött på benen. Man hinner också göra misstag som man inte vill göra när man sen ska ut och jobba själv, säger Clara-Maria Lindmark, gymnasieelev.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer