Foto: Christoffer Söderman / SVT

Coronaboende står redo i Hallstahammar: ”Hoppas att det inte kommer användas”

Publicerad

I Hallstahammar har kommunen förberett det nedlagda boendet Ädelstenen för att kunna ta emot upp till tio äldre som blivit smittade med covid-19.

– Det har stått tomt i två år. Så det är helt fantastiskt att de fått till det här så pass snabbt, säger Monika Selin, områdeschef inom äldreomsorgen i Hallstahammar.

På drygt en vecka lyckades den kommunala personalen skrapa ihop porslin och möbler från andra enheter. Sängarna och TV-apparaterna är nya, men i princip resten har samlats ihop för att inreda det nedlagda boendet. Allt för att vara redo om coronasmittan skulle få fäste bland kommunens äldre.

Hallstahammar har hittills varit relativt förskonade från covid-19 inom äldreomsorgen. Endast två vårdnadstagare har bekräftats smittade och båda har sedan dess blivit friskförklarade.

– Jag tror mycket på tur, men till exempel stängde vi våra äldreboenden innan Folkhälsomyndigheten bad oss att göra det. Sen var vi också ute i god tid med att beställa skyddsutrustning. Det kan ha bidragit till att vi har klarat oss så här pass bra, men sen får vi se hur länge det håller, säger Monika Selin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet