Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Hallstahammar ser coronapandemin i dagsläget inte ut att försena några större projekt, däremot kommer budgetarbetet att skjutas upp, säger kommunalrådet Catarina Petersson (S). Foto: SVT Design

Coronapandemin tvingar kommunpolitiken att ställa om – och in

Uppdaterad
Publicerad

Kortare möten – digitala när det går – med glest mellan stolarna, i andra lokaler utan debatt och helst utan åhörare. Men med extra handsprit. Så hanterar lokalpolitiken coronapandemin. Men i vissa av Västmanlands kommuner har också möten och sammanträden helt ställts in.

– Det är märkliga tider och inte helt lätt att veta hur man ska förhålla sig till allt som händer, säger Catarina Pettersson (S) kommunalråd i Hallstahammar där mars månads fullmäktige ställts in.

SVT Västmanland frågade kommunstyrelseordföranden i flera av länets kommuner hur den rådande coronapandemin påverkar det politiska arbetet och de demokratiska processerna.

Och i vissa kommuner har myndigheternas rekommendationer gjort att man valt att helt ställa in vissa möten och sammankomster.

Kungsör och Surahammar exempel

Dels för att inte aktivt samla större grupper men också för att de förtroendevalda och aktiva som är äldre eller tillhör andra riskgrupper inte kan närvara.

Kungsör har som exempel ställt in nämndsammanträden och precis som Hallstahammar har även Surahammar ställt in KF, det även i april. 

I Arboga där man redan flyttat på folkomröstningen om Medåkers skola är dock ambitionen att fortsätta med möten.

– Vad vi planerar är att minska antalet ledamöter under förutsättning att politiken kan komma överens om detta. Om läget förvärras behöver vi hantera det, berättar kommunstyrelsens ordförande Anders Röhfors (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet