Multisjuk man testades först negativt för covid-19 men ett andra prov någon dag senare visade positivt. Då hade 28 ur personalen smittats. Foto: SVT/Arkiv

Covidsjuk patient smittade 28 ur personalen på sjukhuset i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En multisjuk man besökte sjukhuset i Västerås på grund av en blodförgiftning. Det visade sig senare att han hade covid-19 som hunnit sprida sig till 28 personer ur personalen.

Mannen inkom till Västmanlands sjukhus i Västerås i början på november 2020. Han testades för covid vid ankomst till sjukhuset och fick först ett negativt provsvar. Ett senare prov visade dock positivt. Mannens liv gick inte att rädda.

Under hans vistelse på sjukhuset ska 28 personer ur vårdpersonalen även blivit smittade. Regionen skriver i sin tillbudsanmälan att mannen hade ett stort vårdbehov och många i personalen vårdade mannen, och därför kunde coronaviruset spridas innan han testades postivt för sjukdomen.

Regionen anmäler nu händelsen till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet