Så resonerade Västerås när de valde att skicka tillbaka istället för att betala ut 8 av de 19 miljonerna man fått till hab-ersättning – nämndordförande Magnus Johansson (S) förklarar. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Därför valde Västerås att inte betala ut 8 miljoner i habiliteringsersättning: ”Behövs något långsiktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås tillhör de kommuner som 2018 valde att skicka tillbaka pengar till Socialstyrelsen, istället för att betala ut dem till personer med funktionsnedsättning. Nu riktas viss kritik mot regeringens tillfälliga bidrag.

– Jag ska prata med ansvarig minister om möjligheterna att förändra det här, vi behöver något mer långsiktigt, säger Magnus Johansson (S) nämndordförande.

Västerås är en kommun som tack vare regeringens nya stimulansstöd både kunde dubbla och senare ”chockhöja” dagersättningen till personer inom daglig verksamhet under 2018.

– Det innebar att den här målgruppen fick om kring 7000 kronor extra, skattefritt, under en tid, säger Magnus Johansson (S) ordförande i nämnden för funktionshindrade i Västerås.

Habiliteringsersättning

I slutänden valde man dock att skicka tillbaka drygt åtta av de totalt 19 miljoner kronor man tilldelats. Något som väckt frågor och kritik bland berörda och intresseföreningar.

”Behöver kontinuitet och stabil ersättning”

Enligt Magnus Johansson berodde det främst på de oväntade 11 miljoner extra som Västerås fick tack vare att andra kommuner inte rekvirerat några pengar alls.

– Jag har full förståelse för att man undrar. Men vi har ett ansvar politiskt och att redovisa till Socialstyrelsen.

– Vi behövde anpassa den extra tilldelningen till en nivå där vi kunde förklara vad vi har gjort med pengarna. Och vi valde då att låta tjänstemännen lägga det i nivå med lönebidragsystemet.

I klippet bemöter han fler frågor om varför pengarna inte betalades ut.

Villkoren har förtydligats

Totalt var det cirka 51 procent av förra årets medel som återbetalats. I år har regeringen förtydligat villkoren för att pengarna ska nyttjas i högre grad, och komma fler människor till del.

Men det finns svårigheter med de här tillfälliga bidragen, menar Magnus Johansson som planerar att lyfta frågan om utredning till socialministern.

– Jag tror vi behöver ett annat system, som någon form av utvecklingsbidrag eller motsvarande lönebidragsersättningen, och det måste vara långsiktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Habiliteringsersättning

Mer i ämnet