Den som ska teckna nytt träningskort till hösten behöver inte binda upp sig på längre än 12 månader. Det slog patent- och marknadsdomstolen fast redan i fjol. – Och det har fått effekt, säger konsumentrådgivare Sanna Westman Carling. Foto: SVT

Rådgivaren: Därför får inte bindningstiden på gymet vara längre än 12 månader

Uppdaterad
Publicerad

Bindningstider har varit en av de stora anledningarna till att gymavtal hamnat hos konsumentrådgivarna. Men nu börjar effekterna av förra årets dom att märkas.

– Vad vi kan se följer allt fler gymkedjor praxis och har 12 månaders bindningstid, inte mer, säger Sanna Westman Carling, konsumentrådgivare i Västerås.

I juni 2018 slog patent- och marknadsdomstolen fast, efter att konsumentombudsmannen (KO) stämt en specifik gymkedja, att bindningstider på gymavtal inte ska vara längre än 12 månader.

– Vi tolkar domen som att de inte ens ska erbjuda längre bindningstider än så, säger Sanna Westman Carling.

Det är positivt eftersom det handlar om konsumentens valfrihet, fortsätter hon.

– Du ska kunna köpa tjänsten, använda den och sedan utvärdera om du vill fortsätta. Du kanske har planer på att flytta eller står inför andra livsförändringar. Då har man bedömt att det inte är rimligt att vara uppbunden längre än 12 månader, det kan du som konsument bestrida, förklarar hon i klippet.

Två månaders uppsägning rimligt

I Västerås har 10 av de senaste 12 ärendena om gymavtal som hamnat hos konsumentrådgivningen handlat om just bindningstider.

En annan sak som ofta väcker frågor är den om uppsägningstider.

– Där har patent- och övermarknadsdomstolen tidigare slagit fast att två månaders uppsägningstid inte är orimligt. Det är alltså något man får räkna med, säger Sanna Westman Carling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.