Foto: Christoffer Söderman / SVT

De kommunala bolagen i Västerås spår tuffa tider framöver

Publicerad

Mindre bränsle till energiverken, stopp för passagerarflyg och färre båttransporter. Coronapandemin påverkar företagen på många olika sätt. I Västerås varnar nu flera av de kommunala bolagen att de inte kommer klara avkastningskravet i år.

Mälarenergi, Västerås flygplats och Mälarhamnar är några av de bolag som i en delårsrapport signalerar att de inte kommer klara de ekonomiska målen i ägardirektiven.

I mars kunde Mälarhamnar se en viss coronaeffekt. Men under april, maj och juni så har bolaget haft relativt stabila månader om man jämför med tidigare år. Värre verkar det dock bli i höst. För hela året prognostiserar Mälarhamnar ett tapp på intäktssidan på drygt 25 procent, det vill säga mellan 30 och 35 miljoner kronor.

Coronaviruset i Västmanland

– Vi bedömer att om det fortsätter så som kunderna aviserar så lever vi inte upp till avkastningskravet, Carola Alzén, VD på Mälarhamnar.

Varma vintern också en faktor

Totalt uppskattar de kommunala bolagen i Västerås att effekterna av coronapandemin kommer hamna på drygt 85 miljoner kronor minus, men den siffran är fortfarande mycket osäker.

Till exempel förutspådde Mälarenergi i delårsrapporten kostnaderna av corona till 50 miljoner kronor. Den uppskattningen har dock redan hunnit ändras.

– Riskerna bedömdes vara större vad gäller avfallsintäkter och ökade bränslekostnader än vad som bedöms idag då läget har stabiliserats. Nuvarande bedömning är att pandemins konsekvenser kommer att vara mindre än den tidigare skattningen på 50 miljoner kronor. Mälarenergis förväntade resultat påverkas mer av den varma vintern och de låga elpriserna, säger Daniel Anundi, projektledare på Mälarenergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet