”De tar sig in på skolgården för att prata med läraren”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2018 kom nio anmälningar angående hot och våld i skolan, in till arbetsmiljöverket i Västmanland, men enligt skyddsombuden för lärarna i länet är mörkertalet stort.

På Lärarförbundet i Västerås ser man hur klimatet i skolorna hårdnar, efter att flera medlemmar vittnat om hot och våld från både elever och föräldrar. Det kan till exempel handla om att en föräldrar reagerar på hur läraren hanterar situationer som uppstår i klassrummet.

– De vill prata med läraren och väljer att ta med sig flera vuxna, släktingar, vad som. De tar sig in på skolgården för att ta sig till läraren och prata. Det upplevs naturligtvis som en väldigt hotfull situation för läraren, berättar Camilla Lundberg som är skyddsombud och vice ordförande för Lärarförbundet i Västerås.

Våldet och hoten tar olika form beroende på i vilken ålder eleven är.

– Ju äldre elever, desto mer fysiskt våld, ju yngre- desto mer hot. Och ju äldre eleverna blir – desto värre blir hoten, säger Camilla Lundberg.

Hör Camilla berätta om hur hot och våld kan förebyggas i skolmiljön:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.