Foto: SVT

De trygghetsvandrar för Västerås hundar

Uppdaterad
Publicerad

Händelserna där djur misstänks ha blivit förgiftade den senaste tiden har upprört många. Nu finns en grupp som patrullerar runt om i Västerås för att plocka upp skräp och föremål som kan vara skadliga för husdjur.

Sedan en dryg vecka tillbaka har Joakim Lagerström och hans vänner trygghetvandrat i Västerås. Efter den senaste tidens händelser då djur misstänks ha blivit förgiftade har många engagerat sig för att skapa en säkrare utomhusmiljö för husdjur.

– Det började med att det varit många fall av förgiftningar och flera dödsfall de senaste två månaderna. Precis innan vi startade var den en hund i min kompis område som blev förgiftad. Då bestämde vi oss för att gå ut och titta om vi hittade något – och det gjorde vi, säger Joakim Lagerström.

Hittat spikar och chokladfyllt bröd

När SVT Västmanland följer med på en tur vid Gideonsbergsdammen hittades ett flertal farliga objekt på bara några minuter – dock ingen förgiftad mat.

– Vi är ute för att skydda alla djur och även småbarn som kan plocka upp de här föremålen. Vi har hittat allt från spikar, till bröd med choklad i och massor av krossat glas, säger Joakim.

Rekommenderar munkorg

Hittills har de patrullerat Gideonsberg, Blåsbo och Djäknebergsparken.

För att skydda sina hundar rekommenderar Joakim att de bär munkorg och är kopplade hela tiden.

– Eftersom hunden går med nosen i backen hela tiden är det väldigt lätt att de får i sig något farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.