Foto: Robert Gustavsson/SVT

De vill göra dig medveten om människohandeln som pågår i Västerås

Publicerad

På lördag hålls en tyst manifestation för att öka medvetandet om den människohandel som pågår runt oss. På flera platser runt om i världen genomförs Walk For Freedom – och så även i Västerås.

Walk For Freedom är en marsch som gås både lokalt och globalt. Enligt arrangörerna går man samtidigt, den 20:e oktober i över 100 länder för att markera att slaveri inte är okej.

– Vi gör det synligt och tydligt för var och en att det här sker mitt ibland oss. Det gör att vi börjar tänka på vad vi kan göra i vår egen vardag. Vad händer till exempel när jag ger pengar till tiggaren? Vad stöttar jag då för någonting?, säger Pernilla Olsson, arrangör.

I Västerås köper 50 män sex varje dag

Enligt arrangörerna är slaveri och trafficking inte något som ”bara” sker någon annanstans långt borta. I Västerås köper cirka 50 män sex varje dag av cirka 10 kvinnor.

– Det är mer vanligt än man tror. När vi jobbar aktivt med här som till exempel i en insatsvecka med andra myndigheter som vi nyss har gjort så hittar vi brottsoffer hela tiden som är utsatta för människohandel av olika slag säger, Anna Runesson, regionkoordinator mot prostitution och människohandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer