Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reportrar berättar mer om exemplet i Västerås och träffar experter på fenomenet falsk flagg. Foto: Daniel Brodén/SVT

Facebookgruppen skulle tipsa om evenemang – spred propaganda mot vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Facebookgruppen ”Det händer i Västerås” startade med fokus på att informera om kulturevenemang. Men med tiden blev det en plats där det återkommande postades vaccinkritiska inlägg – trots att det är emot gruppens egna riktlinjer att sprida propaganda.

Fenomenet har funnits långt tillbaka i historien och kallas ”falsk flagg”, alltså att man låtsas att det handlar om en sak medan verkligheten är en annan.

Internet har gjort fenomenets spridning lättare, och SVT:s reportrar Robert Gustavsson och Daniel Brodén har tittat närmare på falsk flagg, och just gruppen ”Det händer i Västerås”.

Fenomenet i fokus

Under SVT:s granskning avled gruppens adminstratör innan vi hann kontakta personen. Istället ringde vi en person som har varit delaktig i att driva gruppen. Till oss säger den personen att den inte känner till några vaccinkritiska inlägg, och inte vill vara med på intervju.

Hela tiden har fenomenet varit det mest intressanta. Vad händer när avsändarna delar något annat än vad som sägs vara syftet med deras grupper och sidor på nätet?

I klippet får du veta mer om exemplet i Västerås och höra sakkunniga om vad riskerna kan vara.

Vet du andra som nyttjar grupper/sidor på nätet för sprida åsikter under falsk flagg eller på annat bedrägligt sätt?

Mejla oss: robert.gustavsson@svt.se eller daniel.broden@svt.se

Den här granskningen handlar om när starka åsikter gör att man bryter mot sina regler och använder forum där åsikter och debatt inte önskas.

Vi värderar inte människors åsikter, utan visar upp fenomenet att segla under falsk flagg på nätet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Falsk flagg

Mer i ämnet