Jan Hallberg, administrativ direktör Region Västmanland. Foto: Region Västmanland

Region Västmanland om materialläget i vården: ”Det kommer in lite då och då”

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på skyddsutrustning inom vården kan bli kritisk framöver. Men som läget är nu finns den utrustning som behövs i vården, meddelade Region Västmanland på en presskonferens under torsdagen.

Region Västmanland söker, som i stort sett hela världens sjukvårdsverksamheter, nu intensivt efter olika slags skyddsutrustning.

– Vi försöker få till ett jämnt flöde av material över tid. Samtidigt måste man tänka på de andra regionerna och kommunerna, för vi samsas ju om samma resurser, säger Jan Hallberg, administrativ direktör Region Västmanland.

Coronaviruset i Västmanland

Nya kanaler jobbas fram

Förutom den vanliga distributionskanal man använder sig av jobbar ett helt team med att köpa in utrustning på andra vägar; direkt med företag (ofta från Kina) eller att man tillsammans med andra regioner vänder sig till olika leverantörer.

– Det gäller att hitta rätt produkter och samtidigt säkerställa att det är seriösa leverantörer som håller vad de lovar, säger Jan Hallberg.

Ny utrustning beställs

Under torsdagen kom en sändning med 140 000 handskar och 1 500 flaskor handsprit. Samtidigt beställer man hela tiden ny utrustning som bedöms behövas. I onsdags beställdes exempelvis 50 000 munskydd till kirurgin, 15 000 förkläden och 5 000 visir.

– Det kommer lite material då och då, och vi behöver en organisation som jobbar i olika parallella spår för att klara av detta, säger Jan Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet