Foto: TT

”Det skapar motsättningar och frustration”

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen startade för ett par år sedan som en sammanslutning av kvinnor från olika religiösa samfund i Sverige. Det är bland annat judiska, muslimska och kristna kvinnor som gått samman i vad de kallar för en ”feministisk interreligiös tankesmedja” med utgångspunkten att det är en tillgång i samhället att vara religiös snarare än ett problem.

Skapar frustration

Västeråsmoderaternas utspel, i partiets lokala integrationspolitiska program, om att kommunens skolor bör arbeta för att små barn inte använder slöja, anser Systerskap & Religionsmöte bidrar till ett samhällsklimat präglat av motsättningar och frustration.

”Att välja att diskutera flickors slöjbärande, dess vara eller icke-vara, vittnar om en redan från början negativ syn på slöjan. Var är alla som påstår sig värna om flickors välmående och fria vilja när det säljs bikinis på barnavdelningen? När småflickor deltar i skönhetstävlingar? När flickor i lågstadieklasser använder smink? Avsaknadet av fokus på dessa frågor visar på den islamofobiska diskursen förslaget präglas av, att utgångspunkten är att slöjan är något negativt”, skriver föreningen i en kommentar.

– Det leder till ett stigmatiserande av slöjan, vilket i sin tur kan leda till att fler, i protest, istället väljer att bära slöja. Detta såg vi hända i Frankrike.

Uttryck för rasism

Clara Sjöberg och hennes föreningssystrar reagerar särskilt mot moderaternas motivering att ”barn ska få vara som alla andra” och att ”i Sverige tycker vi inte att barn ska ha slöja”.

– Vi ställer oss väldigt kritiska till den rasism som avslöjar sig i meningen ”VI i Sverige...”. Det är uppenbart att slöjbärande kvinnor och flickor inte är en del av detta ”vi”, säger Clara Sjöberg. 

Föreningen ifrågasätter den här typen av regler som riktar in sig specifikt mot en grupp och vill istället se att var och en själv ska kunna välja hur de vill leva och klä sig.

Att motverka förtryck

När det gäller att stärka barns rätt och skydda unga kvinnor och flickor från förtryck tror Clara Sjöberg istället på undervisning om barns rätt.

– Att undervisa alla barn, inte bara de muslimska, i mänskliga rättigheter – i vad de har rätt till och när det handlar om slöja både friheten från och friheten till, säger hon.

– Barn provar saker, de utforskar sin identitet och sådant som finns i vuxenvärlden. Att i det sammanhanget begränsa barn genom att tidigt ge signaler om att slöjan i sig är något förtryckande eller negativt tycker jag är problematiskt, säger Clara Sjöberg.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.