Högstadieeleverna på Kung Karls skola i Kungsör kommer att få distansundervisning, till att börja med under första veckan efter skollovet. Foto: arkivbild

Distansundervisning i Kungsör men inte i Surahammar – olika på högstadierna i länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Om det blir terminsstart på plats eller inte för högstadieeleverna nästa vecka skiljer sig åt mellan kommuner och skolor i Västmanland. Medan exempelvis Surahammar startar som planerat får cirka 280 elever i Kungsör börja sin sin vårtermin med distansundervisning.

– Det har ju funnits med i vår beredskapsplan, att det skulle kunna bli aktuellt. Nu tar vi en vecka i taget, säger Camilla Eriksson, rektor på Kung Karls skola.

Beslutet att övergå helt eller delvis till distansundervisning för högstadieeleverna i syfte att begränsa smittspridning är upp till skolhuvudmännen. I Kungsör gör den relativt höga smittspridningen i kommunen att 2021-års vårtermin inleds helt med distansundervisning för årskurserna 7, 8 och 9.

Beslutet fattades under fredagen och intensiva förberedelser har pågått under dagen, inte minst i att informera personalen så de kunnat börja planera.

– En farhåga är självklart att eleverna inte ska tillgodose sig sin utbildning på samma sätt. Vi har försökt ringa in dem som vanligtvis har lite svårt och som behöver få vara på plats. Sedan erbjuder vi det i samråd med vårdnadshavare, säger rektor Camilla Eriksson.

Klasserna i Fagersta turas om

I Fagersta som också har ett högt smittspridningsläge kommer eleverna på Risbroskolan att delvis undervisas på distans. Klasserna får turas om att vara tre dagar i skolan och två dagar hemma, berättar rektorn.

I Surahammar, där man på grund av det ansträngda läget under hösten lät eleverna gå på jullov tidigare än planerat, kommer dock vårterminen att starta med närundervisning.

– Läget är bättre nu. Förutom att fortsätta med de tidigare åtgärderna har vi laddat på med mer tvål och handsprit och beställt munskydd och visir. Men vi och också vårdnadshavare måste fortsätta vara observanta, säger Katarina Djukic-Forsman, skolchef i Surahammar.

SVT Nyheter Västmanland hörde efter kring terminstarten i några av de kommunala högstadierna:

 • Arboga:
  Undervisning bedrivs fortsatt på plats
 • Fagersta:
  Delvis distans första två veckorna. Varje klass undervisas på plats tre dagar och två dagar hemifrån.
 • Hallstahammar
  Fortsatt närundervisning tills vidare
 • Kungsör:
  Distansundervisning för åk 7,8 och 9 under vecka 2 till att börja med
 • Surahammar:
  Undervisning på plats i skolans lokaler, lärare planerar och deltar i onlinemöten hemifrån
 • Västerås:
  Inga generella riktlinjer i kommunen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet