Foto: Melker Blomberg / SVT

Distriktet kommer inte lösas upp på stående fot

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Studiefrämjandet tagit beslut om att distriktet i Västmanland ska upplösas, så pågår nu arbete för att se över hur verksamheterna ska kunna fortsätta trots en upplösning.

I tisdags beslutades det att Studiefrämjandet Västmanland ska upplösas efter att en intern utredning visat på allvarliga oegentligheter förbundet misstänker en lokalt anställd för bedrägeri.

Det kommer inte hända på en gång.

– Den lokala avdelningen finns fortfarande även om beslut i upplösning är taget. Senast den sista juni ska distriktet vara upplöst, säger förbundschefen Gustav Örhn.

Styrelsen lokalt ska inom en vecka titta på hur en upplösning kan gå till. Gustav Örhn och Tommy Winberg, ordföranden nationellt, undersöker hur verksamheterna i Västmanland ska kunna fortgå även när distriktet inte finns kvar.

–  Rent praktiskt och hypotetiskt så finns två alternativ: antingen att något annat distrikt tar över verksamheterna i Västmanland eller att ett nytt bildas, säger Gustav Öhrn.

När kommer cirkeldeltagare påverkas?

Jag skulle tro att de kommer märka av förändringar under de kommande veckorna och månaderna. Vår ambition är att cirkelverksamheten ska kunna fortsätta, men med någon annan lokal huvudman. Och att skillnaden för deltagarna ska bli så liten som möjligt. Min rekommendation är att man fortsätter som vanligt tills dess man hör något annat.

Efter att beslutet togs har personalen informerats om att deras anställningar kommer upphöra, och har erbjudits krissamtal. Facket vet om det, men har inte fått någon förhandlingsframställan än.

–  Om det här stämmer så är det ju tragiskt, säger Marcus Petterson, presskontakt på Unionen Mälardalen.

–  Men innan vi har fått nån förhandlingsframställan kan inte vi börja göra något, fortsätter han. 

Enligt Gustav Örhn kommer polisanmälan mot den anställde skickas så fort förbundet är klara med sina formuleringar. De vill inte kommentera hurvida fler är misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.