Foto: TT

Dna-träff fäller man för våldtäkt 2016 – tingsrätten: ”Efterhandskonstruktion”

Uppdaterad
Publicerad

Efter utekvällen i oktober 2016 anmälde kvinnan våldtäkten av den för henne okända gärningsmannen, men förundersökningen lades ner i brist på utredningsuppslag. Händelsen förblev outredd, fram till en dna-träff i april 2019.

Mannen, som tidigare har haft en framträdande roll inom en moské i Västerås, blev aktuell som gärningsman endast på grund av den träff som gjorts med dna:t som tagits i ett annat sammanhang. Hans sperma hade efter händelsen 2016 anträffats på kvinnans trosor.

Den 24 maj i år – två och ett halvt år senare – greps 50-åringen och i torsdags dömdes han av Västmanlands tingsrätt för våldtäkt till två års fängelse. Han ska även betala 105 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Eftersom lagar inte tillämpas retroaktivt döms mannen utifrån den lagstiftning som gällde innan 1 juli 2018, då samtyckeslagen trädde i kraft.

Mannen förnekar brottet. Enligt honom har inget samlag eller något som kan jämställas med det förekommit. Inte heller ska det ha handlat om något tvång. Mannen menar att det som har skett har varit på kvinnans initiativ.

Saknad sko och trasig dragkedja

Det sista kvinnan minns från nattklubben är att hon står i baren. Vid den första minnesbilden därefter befinner hon sig i baksätet på en bil. I bilen sitter, förutom hon själv, en man och en kvinna. Målsägande minns hur den andra kvinnan i bilen säger: “se till att köra hem henne”, innan hon kliver ur bilen.

Därefter ska övergreppet enligt kvinnan ha skett, först i bilen och därefter i ett rum. När mannen senare lämnade av kvinnan saknades hennes ena sko och dragkedjan till byxorna var trasig.

Utöver vittnens redogörelser har bevisen bland annat bestått av dna, rättstoxologisk undersökning, psykoterapeutens intyg samt dokumentation kring kvinnans sjukfrånvaro från arbetsplatsen tiden efter händelsen.

Tingsrätten: ”Efterhandskonstruktion”

Det anses enligt tingsrätten vara ställt utom rimligt tvivel att mannen och kvinnan befunnit sig tillsammans den aktuella natten.

Enligt tingsrätten har kvinnan gett ett intryck av att inte vilja berätta något utöver det som hon “verkligen är säker på” och hon ska dessutom ha lämnat i stort sett samstämmiga uppgifter sedan dag ett. De sms som kvinnan har skickat under natten, det som hon har berättat för vittnen och hur dessa upplevt hennes uppträdande efter händelsen “talar starkt för att hennes minnesbilder är riktiga”, anser tingsrätten.

Vad gäller vädret stödjer meteorologiska uppgifter kvinnans minnesbilder och motsäger de uppgifter som mannen har lämnat. Mannens uppgifter om hur kvinnan var klädd när han lämnade henne motsägs av uppgifter från vittnet som hjälpte kvinnan under natten.

Tingsrätten menar att mannens uppgifter är klart mycket mer detaljrika än kvinnans, men konstaterar att han i förhör och under rättegången har lämnat olika uppgifter med ändringar och tillägg. Tingsrätten anser att “hans uppgifter har en stark prägel av efterhandskonstruktion”, varför de lämnas utan avseende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.