God man gjorde fel – dödsbo i Västerås krävs på miljon av försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Ett dödsbo efter en avliden person måste betala tillbaka drygt en miljon kronor i felaktigt utbetald assistansersättnng. Försäkringskassan menar att redovisningen är undermålig. En god man pekas ut som centralfigur. 

Dödsboet efter en avliden person, född på 1990-talet, krävs på pengar för felaktigt utbetald assistansersättning. 1,1 miljon kronor ska betalas tillbaka till Försäkringskassan.

Försäkringskassans utredning visar att den avlidna personens gode man inte har undertecknat räkningar som visar vad assistansersättningen har använts till. I stället menar Försäkringskassans utredare att den gode mannen har strukit över text i redovisningsdokumenten.

Försäkringskassan misstänker också att pengar som har betalts ut i assistansersättning har använts till annat än det var tänkt. Bristerna har skett under 2020 och 2021.

Det framgår inte i Försäkringskassans beslut vad personen hade för typ av assistansbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.