En hand slår en domarklubba i lagboken som ligger på ett skrivbord. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter långa förseningar – löneavdrag väntar Västeråsdomaren

Uppdaterad
Publicerad

Ett mål låg orört i 17 månader – nu dömer Statens ansvarsnämnd Västeråsdomaren till 15 dagars löneavdrag.

Domaren, som arbetar på Västmanlands tingsrätt, anmäldes i slutet av sommaren för att ha misskött 13 rättsfall. 

Fem av fallen är så allvarliga att de ska leda till påföljd menar Statens ansvarsnämnd. Det handlar bland annat om ett mål där domaren meddelade dom 17 månader för sent. I ett annat mål fick parterna själva påminna domaren om att stämningsansökan inte lämnats in. Därefter dröjde det fem månader innan domaren skickade in handlingen.

Domaren har granskats tidigare

2007 dömdes domaren för liknande brister. Då missköttes nio rättsfall. Det handlade bland annat om ett mål där besöksförbud skulle prövas.  

Domaren menar själv att tingsrättens höga arbetsbelastning ligger bakom misstagen och berättar att en kollega varit sjukskriven på halvtid vilket ökat arbetsbördan ytterligare. I kombination av att domaren inte mått bra fysiskt har målen blivit liggande berättar domaren i beslutet från ansvarsnämnden.

Oense om situationen

Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Västmanlands tingsrätt, håller inte med om att domaren haft extra hög arbetsbelastning. Han har sett över sina domares uppgifter och visat att alla har ungefär samma arbetsbelastning.   

– Oavsett de här förklaringarna är dröjsmålen alldeles för långa. Ansvarsnämnden har inte heller kunnat bortse från den tidigare domen som påverkat påföljden för domaren säger nämndens sekreterare Erik Lindberg.

När en domare har begått tjänsteförseelse finns det två påföljder, varning eller löneavdrag. I det här fallet är en varning inte tillräckligt skriver nämnden i domen. Västeråsdomaren får därför löneavdrag för 15 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.