Foto: TT

Dömde SD-politikern kan komma att uteslutas ur partiet

Publicerad

Stefan Vestling (SD), andre vice ordförande i Norbergs kommunfullmäktige, dömdes igår i Svea hovrätt för hets mot folkgrupp. Nu meddelar Sverigedemokraterna att han kan komma att uteslutas ur partiet.

Stefan Vestling (SD) åtalades för hets mot folkgrupp för ett inlägg han publicerade på Sverigedemokraterna i Norbergs facebook-sida. Han friades först i tingsrätten, men igår meddelade Svea hovrätt att han döms till villkorlig dom och böter.

I inlägget påstås bland annat att det enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige.

Läs mer: Kommunalrådet hoppas att Stefan Vestling avsäger sig sitt uppdrag

Nu meddelar Sverigedemokraternas pressavdelning att man inom partiet diskuterar om Stefan Vestling kan vara kvar i Sverigedemokraterna eller ej.

– Just nu pågår interna diskussioner på flera nivåer. Ska man utesluta någon måste det väckas ett ärende, och det är det som nu diskuteras, säger Felix Byström, pressekreterare på Sverigedemokraterna.

Om partiet bestämmer sig för att utesluta Stefan Vestling kommer de även att uppmana honom att avsäga sig sina uppdrag i Norbergs kommunfullmäktige.

Tingsrätten ansåg att inlägget var kränkande

Tingsrätten friade Stefan Vestling eftersom de ansåg att hans inlägg faller inom ramen för vad som bör få bemötas i en fri debatt – men redan i tingsrättens dom bedömde man att texten i inlägget var kränkande mot muslimer, och att det är ställt utom rimligt tvivel att Stefan Vestling avsiktligt publicerade inlägget.

Varför fördes inte diskussioner om att utesluta Stefan Vestling redan efter tingsrättens dom?

– Det kan jag inte svara på. Det kan ha varit så att man förde diskussioner på lokal nivå, säger Felix Byström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer