Dött stympat lodjur hittat norr om Sätra brunn – polisen utreder grovt jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett dött lodjur där vissa kroppsdelar saknas har hittats i närheten av en grusväg i närheten av Sätra brunn på fredagsmorgonen. Det var en privatperson som upptäckte lodjuret och ringde till polisen.

– Lodjuret saknar vissa delar av kroppen och patrullen bedömer att det inte kan ha åstadkommits av ett annat djur, säger Tobias Ahlén, presstalesperson RLC Mitt.

Personen som larmade polisen promenerade i området och hittade då det döda lodjuret. Polisen åkte till platsen och hittade det stympade döda lodjuret cirka 10 meter in i skogen och gör nu bedömningen att skadorna på lodjuret inte kan ha uppstått naturligt.

– Lodjuret saknar vissa delar av kroppen som inte ett djur kan ha gjort. Det är patrullens bedömning som vi nu ska utreda, säger Tobias Ahlén.

En anmälan om grovt jaktbrott är upprättat och polisen är angelägen om att få in tips från allmänheten för den här typen av misstänkt brott är svåra att utreda menar Tobias Ahlén.

Har ni fått in några tips än?

– Nej, men vi hoppas att någon kan ha observerat när någon person har dumpat lodjuret. Det är ett långskott för sådana här fall brukar vara svårutredda, säger Tobias Ahlén, presstalesperson RLC Mitt.

Lodjuret körs nu till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala för analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.