Patrik Berglund kämpar. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Drömmer om VM-guld: ”Snubblat på mållinjen”

Publicerad

Patrik Berglund drömmer om VM-guld och laddar nu inför comebacken i Tre Kronor. Detta efter en inledning i SHL som överraskat honom på flera sätt.

– Det har varit ett högt tempo, mycket skridskoåkning och ett snabbt spel som jag inte hade förväntat mig.

Tre Kronor har just haft ett träningspass i Leksands hemmaarena inför torsdagens match mot Tjeckien, som inleder veckans Karjalaturneringen. Patrik Berglund, med 30 landskamper på meritlistan, njuter av landslagsmiljön.

Samtidigt kommer han från en första del av SHL-säsongen som överraskat honom.

– I SHL har det varit väldigt mycket köra, köra, köra. Snabbt spel och mycket skridskoåkning. Jag hade inte alls förväntat mig det innan serien började, säger Patrik Berglund.

Stjärnvärvning

Inför säsongen blev Patrik Berglund den mest omtalade värvningen när han skrev på för Djurgården efter flera år i NHL. Nu skulle han göra SHL-debut som 31-åring. Därför är det intressant när Patrik Berglund utvärderar sin egen insats i den nya ligan:

– Det har varit upp och ner för både mig och för laget. När det gäller mig själv beror det kanske mest på att det var länge sedan jag spelade på stor is. Det tar tid att anpassa sig samtidigt som SHL håller hög klass.

Ingen champagnedusch

Nu har Berglund fokus på landslagsspel och han gör ingen hemlighet av att flera missade guldmedaljer med Tre Kronor är en morot. Tidigare har han OS-silver samt VM-silver och VM-brons. Men inget guld och ingen champagnedusch i omklädningsrummet.

– Nej, champagne har jag fått spruta på andra ställen. Visst är det tråkigt att jag snubblat på mållinjen flera gånger. Jag tycker om att tävla och vinna, därför spelar jag fortfarande. Då finns också ett guld med landslaget i bakhuvudet.

”Vara bra för laget”

Det är denna källa till motivation som nu driver honom inför comebacken i Tre Kronor. Han körde riktigt hårt på onsdagens träning med en fokuserad blick.

– Nu hade vi en mycket bra träning och gick igenom vår spelidé, som många av spelarna är bekanta med. Samtidigt är det jätteroligt att träffa spelare jag känt tidigare och sedan få lära känna alla nya duktiga spelare. Det är en bra stämning och jag trivs i den här miljön, säger Patrik Berglund och förklarar sedan sitt bidrag i landslaget under den kommande helgen:

– Jag vill vara bra för laget. Hjälpa till att vinna matcher. Hur man kan hjälpa med det får vi se match för match. Sköter man sitt jobb så kommer också så mycket annat bra.

Fakta: Patrik Berglund

Född: 2 juni 1988 i Västerås.

Klubbar: Västerås IK 2002—2008, St Louis Blues 2008—2012, Västerås IK 2012-2013, St Louis Blues 2013—2018, Buffalo Sabres 2018, Djurgården 2019 —.

Position: Forward.

Längd: 1,93 m.

Vikt: 95 kg.

Antal A-landskamper: 30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.