Foto: SVT / Sandra Fonnisson

Dykrobot som livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens Brand och Räddningsförbund är först i Sverige med att ha en dykrobot som hjälpmedel vid livräddning.

– I Mälaren är sikten oftast väldigt dålig och då kan det vara svårt att hitta till exempel kroppar när det kommer till livräddning. Det är därför vi har införskaffat roboten, säger Bengt Jacobsen som är dykansvarig på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

300 meters djup

Roboten kan gå ned på 300 meters djup och kan förflyttas 100 meter innan man måste byta position. Den drivs via el och målet är att den ska sjösättas på en minut.  Piloten kan köra roboten upp till en hastighet på 4 knop och området den söker av över 1200 kvadratmeter. När ljudvågorna visar något intressant på skärmen skickas en dykare ned för att påbörja räddningsarbetet.

– Vi hoppas att vi är färdigutbildade till sommaren 2016. Då ska roboten sedan vara i full drift. Just nu är det två personer i varje skift som kan köra roboten men inom en snar framtid ska alla i personalen kunna göra det, säger Bengt Jabobsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer