Foto: Scanpix

Dyster våldtäktstrend på sommaren

Publicerad

Flera unga kvinnor överfölls och våldtogs på olika håll i landet under lördagsnatten. Fint väder och mycket alkohol kan vara förklaringar till varför överfallsvåldtäkterna ökar på sommaren.

-Det är naturligt att det blir fler överfallsvåldtäkter på sommaren, när folk är mer lättklädda och oftare rör sig utomhus, säger Sven-Åke Hammar, presstalesman hos polisen i Västmanland.

Under natten till lördagen anmälde en 27-årig kvinna att hon våldtagits utomhus under motorträffen Power Meet i Västerås. Den typen av brott är återkommande under evenemanget där många berusade människor rör sig tillsammans i en folkmassa, säger Sven-Åke Hammar.

-Det blir så i princip varje gång, när det kommer hit så enormt mycket folk. Alla är inte helt nyktra heller.

I Kungsör greps en 28-årig man misstänkt för våldtäkt på en kvinna. Även på andra håll i landet har våldtäkter rapporterats. Våldtäkt mot en ung flicka på en badplats i Braås i Kalmar län under natten till fredagen utreds. Under lördagsnatten våldtogs även en kvinna i 20-årsåldern av en okänd man i en trappuppgång i Göteborg.

Överfallsvåldtäkter, definierat som en plötslig attack av en okänd gärningsman, kan vara dubbelt så vanligt på sommaren som under resten av året, enligt Niklas Långström, psykiatriprofessor och forskningsledare i Kriminalvården. Han bekräftar att det beror på nya bekantskaper, mindre kläder och ökad alkoholkonsumtion.

Drivs av kvinnohat

”Män med tillräckligt många andra riskfaktorer för att begå sexbrott har därför större möjligheter att hitta ett lämpligt offer. De drivs i olika stor utsträckning av vrede mot kvinnor, sexuell upptagenhet och upphetsning kring själva överfallet”, säger han i ett mejl till TT.

Förra året anmäldes 6 320 fall av våldtäkt, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Av dem är ungefär en av tio överfallsvåldtäkter, säger Niklas Långström. Det är fortfarande vanligast att bli utsatt för våldtäkt av någon man känner.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer