Jenny Berglund är en av flera poliser som har grävt i brister och framgångar från tidigare jaktbrottsutredningar för att kunna utbilda kåren i bättre arbetsmetoder mot tjuvjakt. Foto: Melker Blomberg SVT / Polisen

Efter flera misslyckade jaktbrottsutredningar – så ska polisen komma åt tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill klara upp fler grova jaktbrott. Därför har man nu gjort en handbok som ska gå ut till poliser i hela landet.

– Ett vinnande koncept är att ha utredare som är vana att jobba med grova brott, säger Jenny Berglund som är inspektör på Noa, polisens nationella operativa avdelning.

I över ett år har en arbetsgrupp från polisens nationella operativa avdelning slipat på ett material som tar avstamp från tidigare jaktbrottsmål. Man har tittat på framgångar och misslyckanden och kommit fram till ett antal slutsatser som nu blir underlag i ett nytt utbildningsmaterial.

– När vi började med den här bjöd vi in utredarna som hade hand om Norrbottenshärvan för att få reda på vad som fungerat bra och vad vi kan ta med oss, säger Jenny Berglund som är inspektör på Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

De kunde se att arbetsmetoder som polisen i vanliga fall brukar använda vid mord och andra grova brott krävdes även vid grova jaktbrott. De första timmarna efter att brottet begåtts är otroligt viktiga för att säkra de bevis som krävs.

Arbetet kommer att mynna ut i en handbok som just nu går under namnet ”Handbok för utredning av grova jaktbrott” och tanken är att alla poliser ska ha hållit den i sin hand innan året är slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Mer i ämnet