I klippet hör du om första kvällen med tidig stängning på lokala puben i Västerås. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Efter första krogkvällen med nya regler: ”Kommer ta ett tag innan folk vänjer sig”

Publicerad

För att bromsa smittspridningen av covid-19 trädde regler om alkoholstopp och stängning efter klockan 22 i kraft under fredagen. På Pitcher's restaurang och bar i centrala Västerås var det en lugn kväll med blandade reaktioner från gästerna.

Vanligtvis är det dags för stängning vid 03 men nu fick gästerna gå hem efter 22 istället. Det kommer ta ett tag för alla gäster att vänja sig tror Nadja Beck som jobbar med att servera.

– En del tycker att det borde finnas andra sätt och vissa förstår, säger hon.

”Bra i den allvarliga situationen”

Krogar och barer är en samlingsplats och regeringen ser det som en riskmiljö där coronaviruset lätt kan spridas. Därför togs beslutet att alkoholförsäljning efter 22 förbjuds. Människor är benägna att släppa på restriktionerna när de druckit, vilket även Nadja Beck har märkt.

– Jag tycker att det är bra att de nya reglerna kommer i den här allvarliga situationen. Men det är klart att det gör det svårt för mig exempelvis som jobbar i en bar, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.