Nya hyrorna inom Köpings äldreomsorg börjar gälla från den 1 augusti. Samtliga hyresgäster ska fått informationsbrev och nya hyresavtal.

Efter oron: Hyror klara för Köpings äldreomsorg

Publicerad

Efter en lång process har nu vård och omsorg och Hyresgästföreningen i samråd med KBAB, enats om nya hyror för äldreomsorgen i Köping. De flesta sägs få sänkt hyra från första augusti. Dock återstår hyrorna inom LSS.

– Jag vill understryka att den som är hyresgäst hos oss nu kan känna sig trygg i att det inte kommer göras någon ny stor översyn inom överskådlig framtid, säger Sassa Carlström, tillförordnad förvaltningschef på vård och omsorg bland annat i ett uttalande.

Började för ett och ett halvt år sedan

I slutet av 2016 berättade SVT Nyheter Västmanland om den oro som uppstått efter att Köpings kommun gått ut med information om kommande hyresjusteringar för dem som hyrde i andra hand av vård och omsorg. 

Ändringen som för en del boende inom äldreomsorg och LSS sades kunna innebära en hyreshöjning på uppåt 2000 kronor, skapade oro och ilska bland boende och anhöriga. Det var på väg att få avgöras i domstol.

Gjorde omtag

Senare meddelades dock att kommunen och hyresgästföreningen, med viss hjälp av det kommunala bostadsbolaget, istället tillsammans skulle ta fram en modell för hyressättning av särskilda boenden i Köping.

Grunden blev KBAB:s poängsystem, där en lägenhet får poäng för bland annat storlek, läge och närhet till service, standard och utrustning.

Sänkt hyra för många – LSS återstår

I veckan meddelade parterna att de nu kommit överens om hyrorna för äldreomsorgen. De allra flesta sägs få sänkt hyra.

– Varje lägenhet har gåtts igenom noga av oss på Hyresgästföreningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Efter samtal har vi enats om den poäng som är rimlig att sätta, säger Johan Kretz på Hyresgästföreningen i ett uttalande.

Det som återstår nu är hyrorna för LSS-verksamheten. Där sägs målet vara att nya hyror ska vara klara till den 1 september 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.