I måndags fick eleverna besked om att de inte längre får ta med skoldatorerna hem. Foto: TT

Efter flera rån – nu får eleverna inte ta hem skoldatorerna

Publicerad

Eleverna på Kristiansborgsskolan i Västerås får inte längre ta hem sina bärbara datorer. Orsaken är den senaste tidens rånvåg.

Grundskolenämndens ordförande Vicki Skure Eriksson (C) tycker att det är tråkigt att man har hamnat i det läget, eftersom det riskerar att gå ut över elevernas resultat – inte minst eftersom vårterminen går mot sitt slut.

– Det är väldigt olyckligt. Eleverna är vana vid att göra sina arbeten med hjälp av surfplattor och bärbara datorer. Skolan kommer att ha extra öppet, men det är förstås inte alla som kan stanna där på kvällarna. Det är en panikåtgärd – skolledningen vill hitta medel för att deras elever inte ska utsättas för rån, säger Vicki Skure Eriksson.

Säkerhetsavdelningen försöker hitta lösning

Just nu tittar kommunens säkerhetsavdelning på hur skoldatorerna kan göras obrukbara för andra än eleverna, men man har fortfarande inte hittat någon lösning på det.

Var det ett misstag att bygga upp undervisningen så att eleverna ska ha dyra datorer som de bär fram och tillbaka till skolan?

– Absolut inte. Vi måste ha en undervisning som rustar våra ungdomar för framtiden. Digitaliseringen är inget vi kan stoppa. Däremot måste vi se till att täppa till de hål som finns vad gäller säkerheten, säger Vicki Skure Eriksson.

LÄS MER: Fler elever rånade på skoldatorer

Hade ni räknat med stöldrisken?

– Ja, det hade vi. Det är därför alla datorerna är stöldmärkta. Men det är uppenbarligen inte tillräckligt. Vissa skolor är mer utsatta än andra. Så jag förstår att skolledningen nu vidtar åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer