Ejalundspaviljongen har stått snett emot polisstationen i Fagersta. Foto: Niklas Hagman

Ejalundspaviljongen i Fagersta brann ner

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika Ejalundspaviljongen i Fagersta har förstörts i en misstänkt anlagd brand natten mot påskdagen.

– Det är så ledsamt tycker vi. Det finns ju historia bakom, säger hembygdsföreningen.

På påskdagsförmiddagen var platsen vid Blomstervägen fortfarande avspärrad. Då fanns inte mycket kvar av musikpaviljongen som har en mer än 100-årig historia.

Originalbyggnaden uppfördes redan 1917. I bygdebandsboken beskrivs den bland annat som en plats där bruksmusikkåren hade sina konserter.

1957 fick den rivas på grund av dåligt skick, men byggdes senare upp igen. 1992 invigdes den byggnad som nu brunnit ner till marken, berättar Elisabet Strömberg som är aktiv inom hembygdsföreningen.

– Det är jättetråkigt. Den har ju varit med sedan gammalt, säger hon till SVT Västmanland.

Flera personer sprang från platsen

Larmet om branden kom vid 23-tiden på påskaftonskvällen. Räddningstjänsten kunde dock inte rädda den redan övertända byggnaden.

Någon spridningsrisk eller risk för personskada ska inte ha funnits, däremot sågs flera personer springa från platsen, berättar polisen RLC-befäl på söndagsförmiddagen.

En anmälan om skadegörelse genom brand har upprättats.

Under natten sökte polisen i området, bland annat med hund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.