Foto: Arboga kommun / SVT arkiv

Kommunalrådet: ”Stark tro på Arbogas framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Efter hårdare ekonomiska ramar och sparkrav har Arboga kommuns ekonomi nu hamnat i balans. Det är läget nu, men framåt väntar nya utmaningar. Det visar den strategiska och ekonomiska planen för år 2021-2023 som fullmäktige i torsdags klubbade igenom.

– Även om vi har ekonomiska utmaningar har jag en stark tro på Arbogas framtid. Vi har en ekonomisk balans i kommunen totalt i år, men vi måste fortsätta ha ett stort fokus på åtgärder för att hantera underskotten i våra två största nämnder. Vi måste se till så att samtliga verksamheter kommer i ekonomisk balans, säger Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande på kommunens hemsida.

Sparåtgärder

SVT Västmanland har tidigare berättat om de sparkrav som olika nämnder i kommunen haft under 2019. Nu uppger kommunen att åtgärderna haft effekt. Den kommunala skattesatsen beslutades under torsdagens kommunfullmäktige ligga kvar på den nuvarande nivån på 22,41 kronor.

Ökade kostnader framöver

Utmaningar som ses de närmaste åren är bland annat den fortsatta tuffa situationen för många företag i och med coronapandemin, en åldrande befolkning i kombination med fler barn och unga vilket väntas öka kostnaderna i kommunen i högre takt än intäkterna.

För att läsa mer, se den strategiska planen för 2021-2023 här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer