Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Ellie 2,år provkör ambulansen. Ellie, är inte sjuk, utan fungerade som testkörare under invigningen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Elbilen ska göra sjukhusbesöket mindre läskigt

Publicerad

En leksaksbil, stripad som en ambulans är det nya tillskottet hos operationsavdelningen på Västmanlands sjukhus i Västerås. Den ska barnen få köra från avdelningen till operationssalen.

Initiativtagare till bilen är Jaana Naumanen, vars dotter Saara gick bort år 2015 efter en långvarig sjukhusvistelse och många operationer. Nu skänks bilen som en gåva från Saaras minnesfond.

– Min Saara tyckte mycket om bilar och när hon gick bort kände vi att det behövs pengar för att underlätta vardagen för andra. Det är viktigt att minnet lever kvar och det är roligt för barnen i Västerås att den här bilen, berättar Jaana Naumanen, initiativtagare.

”Det är en distraktion för barnen” 

Syftet med bilen är att den ska fungera som ett arbetsredskap på avdelningen. Barnen ska bli lugna, känna sig trygga och få en positiv bild av sjukhuset. Elbilar på sjukhus likt denna, finns på ett fåtal sjukhus i Sverige.

– Det är en distraktion att ha något som barnen kan fokusera på, som inte är nytt, främmande eller läskigt. Alla barn vet hur en ambulans ser ut. Vi vet även att det fungerar, då elbilar på sjukhus testats mycket i England, säger Louisa Lundström, narkossjuksköterska på operationsavdelningen. 

Vidare berättar Jaana Naumanen att hon kommer följa upp hur det går med elbilen och att framtiden får utvisa om det ytterligare en bil på avdelningen. 

I klippet ovan får du höra mer om initiativet och se när narkossjuksköterskan Louisa Lundströms barnbarn Ellie provkör ambulansen. Ellie, 2 år, är inte sjuk, utan var testkörare under invigningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer