Många bryter mot eldningsförbudet. Foto: TT

Eldningsförbud införs i Sala – efter att flera bränder brutit ut

Uppdaterad
Publicerad

Sala kommun inför eldningsförbud med omedelbar verkan.

Efter flera dagar av höga temperaturer råder stor gräsbrandrisk i hela Västmanland.

– Än så länge ligger varningen för torsdagen och fredagen, men det kommer inte att komma något regn så med stor sannolikhet kommer den att förlängas, säger Moa Hallberg, meterolog på SMHI.

Sala först med att införa eldningsförbud

Under onsdagen brann det på flera platser i Sala kommun. Efter varningen om gräsbränder har man valt att införa eldningsförbud.  Även grannkommunen Heby inför eldningsförbud.

Hur länge kommer torkan hålla i sig?

– Under de närmsta tio dygnen ser jag inte någon nederbörd. Det skulle möjligtvis kunna komma någon lokal skur men det påverkar inte hur torrt det är i marken, säger Moa Hallberg.

Vad innebär ett eldningsförbud?

Vad innebär ett eldningsförbud?

Visa

Eldningsförbud innebär att du inte får elda utomhus i skog eller mark.

Även om eldningsförbud råder, är det tillåtet att grilla med grillkol i grillar och i fasta, iordningsställda grillplatser, som är godkända av kommunen. Se till att du har tillgång till vatten, så du kan släcka. Använd ditt sunda förnuft och goda omdöme när det gäller val av både tid, plats och val av bränsle, ansvaret är ditt. Ingen eldning får ske om det är eldningsförbud utfärdat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer