Foto: SVT

Elias överlevde aggressiv cancer – nu hjälper han unga i Sydafrika

Publicerad

För två år sedan fick västeråsaren Elias Rydberg reda på att han hade en tumör i levern. En tuff resa började men kontakten med andra drabbade gav honom stöd.

Elias, som tidigare jobbade som naprapat, har genomgått cellgifter och operationer sedan han för två år sedan fick reda på att han hade en tumör i levern.

Med en oviss framtid kände han att han behövde stöd och framtidsperspektiv, och tog kontakt med föreningen Ung cancer. Där kom han med i ett mentorsprogram.

Svårt att komma igång

– Vi är en grupp på åtta personer som blivit antagna till det här programmet, och under lite mer än ett halvårs tid har vi träffats regelbundet i den här gruppen. Innan jag träffade dem så var det mycket att man gick hemma i lägenheten och gjorde sina sysslor, och hade svårt att komma igång.

En del i mentorsprogrammet är resan till Sydafrika. Under de första dagarna så ska gruppen besöka Projekt playground (som grundades av prinsessan Sofia) i Langa, utanför Kapstaden. Det är ett fritidscenter för barn och ungdomar som har det svårt hemma.

Lever mer här och nu

Deltagarna kommer att vara med i den dagliga verksamheten på centret och få olika uppdrag. Resan innehåller även andra former av aktiviteter och rehabilitering som förhoppningsvis kan stärka dem. Det hela avslutas med en safari.

– Det kanske är en klyscha, men det är verkligen så om man drabbas av något sådant här: Man tar verkligen vara mer på tiden och blickar inte framåt så mycket. Man lever mer här och nu, säger Elias.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer