Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var kanske lite dumt att inte kolla poolen först, men jag var en snabb kille som gjorde först och tänkte sedan”, berättar Emil Johansson. Foto: Privat / Caroline Slotte / SVT

Emil från Västerås blev förlamad efter badolyckan: ”Landade rakt på nacken”

Publicerad

En varm sommarnatt i juli 2020 bestämde sig Emil Johansson från Västerås och hans vänner för att ta ett nattdopp på ett utomhusbad. En vecka tidigare, när gänget gjorde samma sak, gick det bra, men den här gången gick det inte som planerat. 

– Om mina vänner inte varit där hade jag drunknat, säger Emil Johansson. 

Vännerna hoppade över stängslet till badet och som alltid var Emil Johansson snabbast. Eftersom de varit där en vecka tidigare och gjort samma sak tänkte Emil inte på att kolla poolen innan han hoppade i. 

Olyckligt nog hade poolen den här natten ett poolskydd.

– Jag landade rakt på nacken så att huvudet hamnade bakåt och hela kota nummer fem i ryggraden blev bara splitter, berättar Emil. 

Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen och Emil fördes till sjukhus. Vännerna åkte hem till Emils mamma för att berätta om olyckan. 

– Klockan var runt fyra på morgonen och jag såg på dem att något allvarligt hade hänt. Innan jag ringde sjukhuset för att få veta mer, tog jag en stund och samlade mig, berättar Emils mamma Kristina Johansson. 

Det har snart gått ett år sedan olycksnatten och Emil försöker att inte tänka så mycket på själva olyckan.

– Jag försöker tänka framåt för man kan inte ta tillbaka tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.