Amanda Agestav (KD) är ordförande i förskolenämnden i Västerås. Foto: SVT

En enda förskollärare på 96 barn – förskola i Västerås riskerar tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan Iqra på Vallby i Västerås riskerar att bli av med sitt tillstånd från kommunen att driva förskola. Anledningen: Förskolan har bara en förskollärare – på 96 barn.

Det var när Västerås stad gjorde en kvalitetsgranskning av förskolorna i Västerås som de upptäckte hur bemanningen såg ut på Iqra förskola på Vallby i Västerås.

Det är inte den enda förskolan i Västerås som har problem med bemanningen – men det finns ingen annan där läget är så kritiskt. Nu har förskolan fått ett föreläggande från kommunen.

– De har inte tillräckligt många utbildade pedagoger. Nu har vi gett dem ett föreläggande, och sen har de ett antal månader på sig att korrigera det. Gör de inte det, då kan det hända att de blir av med sitt tillstånd att driva förskola, säger Amanda Agestav (KD), ordförande i förskolenämnden i Västerås.

Skollagen tydlig

Förskolan har personal, men personalen har inte tillräcklig utbildning, i vissa fall har personalen ingen utbildning inom barnomsorg.

– Det handlar om att skollagen säger att det ska vara visst antal förskollärare för att man ska få bedriva förskoleverksamhet. Där pratar man om en förskollärare per grupp. I det här fallet ser vi att man har en förskollärare på 96 barn, och det är inte kvalitet, säger Amanda Agestav.

SVT Västmanland har vid upprepade tillfällen sökt förskolan, både via telefon och via mejl. Dock utan framgång. Förskolan har en annons ute där de söker förskollärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.